Érkezzünk mindent: time-management dolgozó anyukáknak

Hogyan boldoguljunk a megszokott munkahelyi és új anyai kötelezettségekkel egyszerre?

A gyermek születése gyakran feje tetejére állítja a dolgozó édesanyák megszokott életritmusát. Majdnem minden anyuka, aki úgy dönt, hogy tovább dolgozik a gyermek születése után, rögtön az elveszett idő mesében találja magát és arról álmodik, hogy egy napban háromszor több óra legyen. Másrészt a gyermek születése jó indok arra, hogy átértékeljük napi ritmusunkat az új fontossági sorrendnek megfelelően. A legfontosabb, hogy ne idegeskedjünk azon, amin nem tudunk változtatni, hanem ott spóroljunk időt, ahol tudunk.

 

Ezenkívül  használhatjuk a time-management bevált módszereit is, melyek megkönnyítik a fiatal anyukák életét.

 

Néhány fontos szabály, hogyan feleljünk meg az anyaság és a munka elvárásainak egyidőben úgy, hogy közben nem feledkezünk meg magunkról.

 

Tekintsünk az anyaságra úgy, mint egy projectre

Bármelyik project különböző lépésekre osztható és szükség van hozzá erőforrásokra. Tehát irányítani kell, mégpedig okosan. A gyermek fejlődésének fizikai és pszichológiai sajátosságait megértve nyugodtabb lesz, nem fog folyamatosan idegeskedni és nem veszít  a drága időből emiatt.

 

Delegáljuk a kötelezettségeket

Kérjen meg bárkit, hogy hetente néhányszor segítsen a pici körüli teendőkben. Ha a szülők segítenek, készüljön fel arra, hogy újra engedélyt kell kérni, ha sétálni szeretne menni. Ha nevelőnő segítségét kéri, ne álljon meg egy jelöltnél. A megfelelő jelölt kiválasztása hosszabb folyamat. Például az a nevelőnő, aki 5 percre lakik, hatékonyan tud segíteni sokszor már csak azzal, hogy nem kell idejét utazgatással töltenie.

Szabaduljon meg a bűntudattól

A bűntudat lebénít, ezért időt rabol. A bűntudatnak csak akkor van helye, ha ártani akartunk valakinek és sikerünk volt, ez esetben pedig kizárt, hogy erre törekednénk. Eme kellemetlen érzés általában a fáradtság és kialvatlanság eredménye. Fejezze be az öngyötrést. Ideális anyuka nem létezik, ez tény.

És a legfontosabb: engedje be gyermekét az életébe

Nyissa meg a picinek napirendjét. Lehet, hogy meglepődik majd, de ma már egészen pici gyerekekkel jazzkoncertre járhatunk, jógastúdióba vagy éppen angol tanfolyamra. Ez természetesen türelmet, koncentrációképességet követel, de az időspórolás mellett segít ráhangolódni a picire.

Vonja be gyermekét a hosszútávú tervekbe is. Például, ígérje meg magának, hogy amikor a pici 9 hónapos lesz, elutaznak Bécsbe. 2 évesen – Franciaországba és így tovább!

Forrás: Jooble